01 november 2014

Fahrenheit 451

Fahrenheit 451 van Ray Bradbury stond al lang op m'n wenslijst. Veel meer wist ik niet dan dat het een Banned Book was (maar dat zijn er in de VS best veel) en dat boeken verbranden een belangrijk thema is.

Dat zijn redenen genoeg om te beginnen met lezen. En het heeft ook iets spannend, een boek lezen over een toekomst waarin het verboden is om boeken te lezen.

Guy Montag is 'fireman', hij verbrand boeken. En hij heeft een kritisch buurmeisje, die hem vraagt of een 'fireman' vroeger niet juist branden bluste in plaats van ze aanstak. En hoewel hij het helemaal niet wil en het ten strengste verboden is, begint Guy kritisch om zich heen te kijken. Wat is er nu eigenlijk mis met die verboden boeken? Moeten we echt maar tevreden zijn met onze 'sprekende muren' (grote televisieschermen, aan alle muren)?

Dit boek is geschreven tegen de achtergrond van ondermeer boekverbrandingen in Nazi-Duitsland in 1933 (een thema dat hier terugkomt, aangezien het voorkom in The book thief, dat ik vanochtend uitlas). Gelukkig bestaan de boeken nog en mogen we kritisch zijn.

Maar dat scherm komt ook steeds meer op. Zelf maak ik me daar alleen niet zoveel zorgen over. Het internet heeft ook werelden veroverd en er voldoende interessants te zien op televisie of youtube.

Dit is een maar een dun boekje, maar het brengt wel een aardige discussie naar boven. En tijdens het lezen voel je je opeens schuldig.

Geen opmerkingen: